4.10.10

Consumo ergo sum nr.2 - To Lidl

Εσιει τζιαι 2 χρόνια που ακούστηκε ότι εννα ανοίξει το Lidl στην Κυπρο. Εσιει τζιαι 2 χρόνια που είδα το κτίριο τους στη Λακατάμια, μετά τον Κκολλιά αριστερά. Εν τέλει απ ότι άκουσα εκαταφέραν τα να ανοίξουν τζιαι μες τουντες μέρες εννα αρκέψουν.

Οι Κκολλιάες οι Ιωαννίδηες τζιαι οι Δήμοι να βουρήσουν να χωστουν. Μπαίνει τζιαι τούτον στην Κύπρο τζιαι τα αποικιακά μπακκάλικα, ακόμα τζιαι τα σουπερμάρκετ που εν οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να αρκέψουν να φοουνται.

Εγώ το Lidl ξέρω το καλά, εν Κρυοχωρίτικο φρούτο. Ας σας πώ τότε τι ξέρω. Εσιει ορισμένα πολλά καλά προιοντα. Εν τζιαι πολλά φτηνό, πρέπει να ενει αφού ανήκει στην κατηγορία ντισκάουντερ, εννε; Έχουν τζιαι καλή γκάμα βιολογικών προιόντων, τζιαι μια σειρά ποριόντα φέαρ τρέιντ, που είπαμεν προτιμούμεν τα.
Ααααλλααααα στην Κρυοχώρα είσιεν διάφορα σκάνδαλα ντήαρ ανάγνωστερ, τζιαι σαν ρεπόρτερ εκ Κρυοχώρας οφείλω να σε ενημερώσω!:

Σκάνδαλο 1: survival of the fittest
Για να πιάεις δουλεία στο Lidl ζητούν σου πληροφορίες του στυλ „πόσες μέρες ήσουν άρρωστος πέρσι;“ τζιαι „πότε ηταν η τελευταία σου γρίππη;“. Αν έτυχεν τζιαι είσαι λλίον αρωσκιάρης, δουλεία πιττίν.

Σκάνδαλο 2: you do me good, I do you good
Φυτοφάρμακα… Η Greenpeace ελέγχει λαχανικά τζιαι φρούτα που διάφορες αλυσίδες σουπερμάρκετ (δαμέσα εσιει σχεδόν μόνον αλυσίδες - σφυρά του τζ’ ερκεται) για να δει ποσά τζιαι ποια φυτοφάρμακα έχουν. Μετά φκάλλει έναν βιβλιαρούιν με τα άπλυτα των σούπερμάρκετ δηλαδη με λίστες ποιος εισιεν τα πιο βλαβερά λαχανικά τζιαι ποιος τα πιο καλά.

Το Lidl σε μιάν έρευνα έπιασεν πάτο τζιαι εν τους άρεσεν. Εκάμαν λοιπόν συμφωνία με την Greenpeace να τους βοηθήσουν λλίον, να τα παν καλλίτερα στο επόμενο τέστ τζιαι μάλιστα οι με το αζημίωτον.
Η Greenpeace θα άλλασσεν λλίον τα αποτελέσματα των ερευνών τζιαι δεν θα επεριλάμβαννεν στην έρευνα φρούτα που έχουν συνήθως πολλά φυτοφάμακα, όπως τα σταφύλια π.χ. για να κατεβούν τα ποσοστά του Lidl κάτω.
Για αντάλλαγμα το Lidl θα τους εδίαν λεφτά. Αλλά επειδή ηταν να εν τέλλεια φανέρο να τους εδιούσαν απλώς λεφτά, εσυμφωνήσαν να γοράσουν που την Greenpeace μιαν φάουσαν περιοδικά τζιαι να τα πουλούν στα μαχαζια τους. Με τη διαφορά ότι το Lidl εγόρασεν τα περιοδικά, ενώ συνήθως τα πρακτορεία τύπου πιάνουν τα απούλητα πίσω, τούτα ήταν αγορασμένα τζιαι το 90% εκατάληξεν στα σκουπίθκια (εν επουλήθηκεν, αφου ήταν 4,99 το τευχος).
Το Lidl επέρασεν το τεστ της Greenpeace στην επόμενη έρευνα με flying colors!
Kάποιος όμως, ήβρεν στα ήβρε στα σκουπίθκια σιλλιάες πεταξούμενα περιοδικά, εμυρίστηκεν ότι κάτι παίζει τζιαι εξεκίνηστεν το παναϋριν, όπου το Lidl αλλά τζιαι η Greenpeace εγίναν ρεζίλιν παρόλο που δεν επαραδεχτήκαν ότι τα καλά αποτελέσματα του Lidl είχαν να κάμουν με τες σιλιάες περιοδικά της Greenpeace.

Σκάνδαλο 3: Lidl - 007
Το Lid επαρακολουθαν τους υπαλλήλους του με κάμερες σε ούλλον το μαχαζιν ( δηλαδή σε ουλλα ΤΑ μαχαζιΑ)τζιαι εκαταγράφαν πληροφορίες για το πόσον συχνά πάει ο υπάλληλος να κατουρήσει, με ποιον εσιει ερωτική σχεση, ίνταλως εν τα οικονομικά του τζιαι άλλα άσχετα με την δουλεία..
Εκαταγραφαν συζητήσεις των υπαλλήλων την ώρα του διαλείμματος τζιαι γενικά είχαν αρχεία για τον κάθε υπάλληλο. Δηλαδή όπως στην Stasi… Η παράνομη παρακολούθηση αποχετεύεται βεβαίως βεβαίως. Το Lidl επαραδέχτηκεν το με επιχειρήματα του στιλ «Κύρια εγώ εν τζιαι… εν για να δώ αν κλέφκουν!“ αλλά εγκάλαν νάμιν που τουντην κουβέντα...


Να μεν το παίξω αγία, όταν είχα το συγκεκριμένο μαχαζιν στη γειτονια μου εγόραζα τζιαι εκαλογόραζα που τζιαμε. Όπως είπα εσιει τζιαι πολλά καλή γκάμα βιολογικών, ακόμα τζιαι ορισμένα φρούτα τζιαι λαχανικά εν βιολογικά( με σφραγίδα, οι με την ευτσήν της Γκρίνπις). Τζιαι στα χαρκιά κουζίνας, κωλόχαρτα και τα λοιπά συμφέρει, εν αισθητή η διαφορά της τιμής…

Τωρα είμαι σε άλλη γειτονιά τζιαι ψουμνίζω που αλλού, που μαχαζιν χωρίς λερωμένο μητρώο…. Ώσπου να φκουν στη φόρα τζιαι τζείνα φαντάζουμαι…

25 comments:

  1. Κάπου εθκιάβαζα για την Lidl δακάτω ότι εν θα έχουν βιολογικά προϊόντα τζαι ότι έννεν μες τα άμεσα σχέδια τους. Οπόταν εκαταδίκασα τους πριν καν τους επισκεφτώ ή καλλύττερα, είπα να πάω να δώ τα άλλα προϊόντα πλην τροφίμων. Ώστε έτσι οι Lidl α;

    ReplyDelete
  2. το 2 μου φαίνετε απαίσιο... και τα άλλα, αλλά λίγο πολύ τα ξέραμε σε διάφορες επιχειρήσεις... αλλά η greenpeace τόσο πουλημένη...

    ReplyDelete
  3. Πριν τον Κκολιά αριστερά θέλεις να πεις !
    ή μετά τον Κκολιά δεξιά.
    Τέσπα να μεν κολλούμεν, κάπου τζιαμαί κατάγυρα.
    Το σκάνδαλο 1 και 3 εν με κόφτει ντήαρ Ποστ, ρήλλυ. Ας προσέχουν οι ίδιοι οι εργοδοτούμενοι. Το 2 ναι κόφτει με αλλά θα πω όπως τζι εσύ ότι τελικά ποιος εν καθαρός?
    Εξάλλου Κύπρος είναι εδώ, μικρός τόπος , αν μπορούν ας κάμουν μαλακίες, πρώτα ύστερα θα μαθευτούν

    ReplyDelete
  4. Invictus
    fantazoumai en symferei logo metaforikon na feroun bio...

    Ouf:
    tziai mena en h greenpeace pou me epogohteusen...

    KKoulla
    meta ton kollia aristera, erxomenos pou strovolo... meta thn Papa Johns sior:-D Tziai egw tziame vasizoume oti en mitsis topos tziai enna akoustoun oi vromies an ginoun...

    ReplyDelete
  5. Το Lidl εν το χωνεύκω που τη στιγμή που εσύραν το ταχυδρομείο της γειτονιάς για να χτίσουν Lidl, τζιαι τωρά πρέπει να πάω 2χλμ δρόμο για να στείλω ένα γράμμα. Γκρρρ

    Εν του έχω εμπιστοσύνη του Lidl, ειδικά μετά που όσα ακουστήκαν. Και σε πολλά προϊόντα εν πιο ακριβό που τα άλλα σουπερμαρκετ (πχ χυμοί). Μακριά τζιαι αγαπημένοι.

    ReplyDelete
  6. dierwtoumai na tha se valloun kai stin kypro na pierwneis tes tsentes naylon opws kamnoun stin agklia!?

    ReplyDelete
  7. Πες τα πες τα Ποστ μου διότι πρέπει να ξέρει και κάτι ο κόσμος πριν μπει σε υποκατάστημα αλυσίδας.

    Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ το από τα άλλα ντισκάουντερς για τα χαρτικά που είπες και για τα μακαρόνια του, κανένα τυρί κλπ...Λαχανικά και κρέας από μπακάλικα ανατολίτικα,ελιές από τον Ελλαδίτη στη λαϊκή όποτε θυμηθώ.
    Νομίζω εξέχασες το σκάνδαλο με τα πουλερικά...εξαναπακετάραν τα νομίζω με καινούριες ημερομηνίες λήξης ή κάτι άλλο...εν θυμούμαι. Και για τα βιολογικά/φέαρ τρέιντ έχω αμφιβολίες, άμαν έχω λεφτά προτιμώ το ορίτζιναλ βιολογικό ή φέαρ τρέιντ κατάστημα.
    Τούτα...για να δούμε πως θα το δεκτούν οι Κυπραίοι. Μάλλον θα είναι πιο ακριβό από τη Γερμανία αλλά σίγουρα πολλά πιο φτηνό από τα σούπερμάρκετς μας. Αν καταφέρουν να χαμηλώσουν τις τιμές των σούπερ και των χάιπερ μάρκετς θα κάνουν μεγάλο καλό.

    κίσσες

    ReplyDelete
  8. Prixtis
    en paizei rolo an valoun h aden valoun. O kypraios pale enna pleronnei prin na parei tsentes pou spitin tou.

    Thalassoulla:
    Ta poulerika htan me to Real nomizw, no?

    ReplyDelete
  9. Τούτο με το Ρεάλ πότε έγινε τζιαι εν το άκουσα;

    ReplyDelete
  10. Appomenh, en palio, koita:
    http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,383087,00.html
    mono touto thimoumai egw, me tous kimades...

    ReplyDelete
  11. post, ευχαριστώ. στο μεταξύ εκοίταξα λίο στο ίντερνετ...
    http://albert-schweitzer-stiftung.de/aktuell/nach-dem-wiesenhof-skandal

    ReplyDelete
  12. Έχεις δίκαιο, αυτό ήταν με το ρεάλ. Αλλά υπήρχε ένα σκάνδαλο πριν 1-2 χρόνια με τα πουλερικά του Λίντλ. Αποσύρθηκαν για λίγες μέρες από τα ψυγεία τους-στα ψυγεία υπήρχε και μια σχετική ανακοίνωση-και με την επαναφορά τους, υπήρχαν μαζί με τις τιμές, ταμπέλες "σιγουριάς"που επιβεβαίωναν την ποιότητά τους.

    ReplyDelete
  13. Appomeni,
    molis to eida... ta stomasha mou!

    ReplyDelete
  14. Herkunfts-garantie λαλούν σου μετά...

    Τι εννα τρώμε ρε φίλε;

    ReplyDelete
  15. Ακριβώς όπως τα γράφεις...
    Δε θυμάμαι να έχω πάει ποτέ στο λίντολ.
    Συνήθως, εδώ και πολλά χρόνια, ψωνίζω μόνο από το βιολογικό. Εύχομαι να καθιερωθούν και στην Κύπρο τα βιολογικά καταστήματα, με την προϋπόθεση, ότι θα υπάρχει και η ανάλογη νομοθεσία που θα καθορίζει τις διαδικασίες. Φυσικά το καλύτερο θα ήταν η άμεση αγορά από τους βιοπαραγωγούς. Αυτοί χρειάζονται σίγουρα στήριξη, τόσο από το κράτος, όσο κι από τους καταναλωτές.

    ReplyDelete
  16. Εγώ που τα λιντλ στη Γαλλία εγόραζα μόνο σοκολάτες, πισκόττα, κανένα κατεψυγμένο τζαι τέθκοια. Εν έπαθα ποτέ τίποτε εχτός που τα κιλά που έβαλα.
    Τωρά για Κύπρο, ελπίζω μόνο να πέσουν νάκκον οι τιμές σε κάτι άλλες υπεραγορές...

    Btw, τι διαφορά έχει το σούπερμαρκετ που το ηυπερμαρκετ/υπεραγορά; Το σούπερ έννεν το λατινικό του υπέρ;;;

    ReplyDelete
  17. Moonlight,
    h yperagora eshei supermarket tziai department store, enw to supermarket en mono supermarket, I guess...

    ReplyDelete
  18. Lemesia
    osoi vioparagwgoi epiviwsan sthn kypro xreiazounta sthriksh nai...

    ReplyDelete
  19. Ενδιαφέροντα όλα αυτά. Ως άνθρωπος του εμπορίου, και βαρύς καταναλωτής (σύζυγος + σύζυγος + 2 ενεργοβόρα μωρά), αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την έλευση της Γερμανικής αλυσίδας. Με θεωρητικό αλλά και πολύ πρακτικό ενδιαφέρον :)

    Ολα αυτά τα "κακά" που αναφέρεις όμως, έχουν μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον, αφού ως γνωστό εμείς οι Κυπραίοι οδηγούμαστε μόνο από τις αρχές που πηγάζουν από την πούγκαν μας.

    ReplyDelete
  20. εγώ το καλοκαίρι γνώρισα την αλυσίδα σε ένα ταξίδι στην ευρώπη. και ψες όλως τυχαίως! (τολκ αμπάουτ τιλεπαθι) είδα την ταπέλλα του τζιαμέ κοντά στην κεό στη λεμεσό και παραξενεύτηκα γιατί δεν ήξερα πως θα έρθει στην κύπρο. πρέπει να εν αποθήκες

    ReplyDelete
  21. strovolioti, esheis dikaio...tziai dame en h pounga pou (zei, zei kai mas) kathodhgei.

    Ritsa, en eimai siourh annen apothikes tziai oi to katheauton maxazin... ta maxazia tous en ta idia se oullon to kosmo tziai miazoun me apothikes...

    ReplyDelete
  22. Ν' ανοίξουσιν τζιαι τούτοι να τους τσσιακκάρουμεν σιόρ. Για τα φαγώσιμα, εννά είμαστεν άρκετά ταττσίζηες, έχουμεν τζιαι οικογένειαν άλλωστε. Αλλά πας τα άλλα (καθαριστικά, ρολά, σιαμπόύ, σαπούνια κλπ) εγώ πλεόν, όπως τζιαι οι υπεραγορές, θωρώ το συμφέρον μου!

    ReplyDelete
  23. Εγώ πάντως αγωνιώ να ανοίξει το λιντλ. Εν μπορείς να φανταστείς πόσα διούμε στον "μπακάλη"! Για το ντοκιμαντέρ που σου έλεα εχτές:
    http://www.foodincmovie.com/

    ReplyDelete
  24. ΑΚΟΜΑ & ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ Greenpeace ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

    ReplyDelete
  25. ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΙΛΜΑΚΙ ΣΤΟ ΣΚΑΪ & ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ σχετικα με τη φαλαινοθηρια μια καλη λυση θα ηταν Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΙΣΤΟΛΙΟΥ ΠΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΚΑΜΑΚΙ εκ μερους του πλοιου της Greenpeace ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΜΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΦΑΛΑΙΝΕΣ!!!!!

    ReplyDelete

Βάλε τη μουστάρδα σου!