20.7.11

Πλάσματα της Κρυοχώρας: Ο Ίλκαϊ

Στες σπουδές μου εδουλευκα σερβιτόρα σε ένα καφέ. Είχα μια συνάδερφον Τουρκούν την Φιλίζ. Είχαν την παντρέψει με το ζόριν με έναν ανηψιον της, Τούρκον της Κρυοχώρας.

16 χρονών επέψαν την Κρυοχώρα, μόνην της να γίνει σύζυγος τζιαι δούλα της πεθθεράς. Ο άντρας της έπινεν τζιαι έδερνεν την, η πεθθερά είσιεν την κλειδωμένην έσσω να καθαρίζει.. Στα 17 της εγέννησεν, έναν γιούιν, το Ιλκαι. Εν αντεξεν την κατάστασην, έπιαεν το μωρόν της τζιαι έφυεν, τζιαι επροσπάθαν να επιβιώσει με δουλειούες ποτζεί ποδα, αφου Κρυοχωρίτικα καλά καλά εν έξερεν.

Μιαν ήμεραν ήρτεν στοκκαφέ κλαμένη. Ο γυιός τος, τότε ήταν 8 χρονών είσιεν πρόβλημαν στο σχολείον, τζαι τζείνη εν εμπόρεν να τον βοηθήσει. Όι μόνον εν έξερεν καλά την γλώσσαν, αλλά τζιαι που τες παραγγελίες που έγραφεν εκαταλάβα ότι ήταν σχεδόν αναλφάβητη, καναθκυο χρόνια μακάρι να την επέψαν σχολείον. Ερώτησεν με αν μπορώ να βοηθήσω το γυιούιν της με τα μαθήματα του, είπα της αμέσως ναι.

Τζιαι έρκετουν ο μιτσής μιαν φοράν την εφτομάν στο φοιτητικόν μου δωματιούιν τζιαι εθκιέβαζα του. Ήταν πολλά καλόν μωρόν, τζιαι πολλά έξυπνο. Εν έθελεν βοήθειαν, απλώς έθελεν έναν να κάθεται νάκκον μαζίν του, ο νούς του ήταν ξιουράφιν.

Σιγά σιγά έστρωσεν τζιαι έπιαννεν καλούς βαθμους στα διαγωνίσμάτα.

Μιαν κουβένταν έθθα ξιάσω. Τότε εμηνισκα που πάνω που μιαν τράπεζαν, τζιαι μιαν ημέραν, σαν εκάμναμεν ορθογραφία λαλεί μου ο μιτσής

- εχω μιαν ιδέαν! Αν βάλουμεν σιοινιά που το παράθυρο σου μπορούμεν να ληστέψουμεν την τράπεζαν! Τα λεφτα να τα μοιράσουμεν!

- Τζιαι τι εννα τα κάμεις Ίλκαι μου τα λεφτά;

Τζιαμέ εφωτίστειν το προσωπούιν του:

- Εννα γοράσω θκυο εισητήρια για να πάω με την μάμμαν μου Τουρκία διακοπές. Επειδή πεθυμα την πολλά τζιαι κλαίει κάποτε…

- Τζιαι με τα υπόλοιπα λεφτά; Εννα πολλά εννα σου μείνουν, ναμπον να κάμεις με τα υπόλοιπα;

- Τίποτε.

- Ίνταλως τίποτε; Εν θέλεις τίποτε άλλον;

- Όι

- Τίποτε τίποτε;

Εδεικλισεν χαμέ αντροπιασμένος τζιαι λαλεί μου « αν μείνουν τζιαι εν τα χρειάζεται η μάμμα μου μπορέι να γοράσω πλέιστεισιον....

Αν εμπόρουν θα του εγόραζα πλέιστεισιον στα γενέθλια του, αλλά σαν φοιτήτρια εν είχα γρόσιν. Εκατάφερα όμως μέσον μιου γνωστού μου να του έβρω μιαν φανέλλαν της ομάδας του, της FC Kaiserslautern (καλόν μώρον, αλλά που μάππαν εν εκαταλάβαινεν, χεχεχεχε) τζιαι μαλιστα υπογραμμένην. Εφάκκαν κουτρουμπέλλες που την χαράν του.

Μετά που λλίον τζιαιρόν εμετακομίσαν, εγώ έφυα για Αίγυπτο, εχαθήκαμεν. Τυχαία ήβρα την Φιλίζ πριν καναθκυο μήνες, μετά που 10 χρόνια σε μιαν ταβέρναν, εσέρβιρεν με. Εχαρηκα πολλά που την είδα, είπεν μου ότι ο Ιλκαι αν καλά, ετέλειωσεν το σχολείον τζιαι τώρα κάμνει την εκπαίδευσην του σε ένα λογιστικό γραφείον. «έκαμα πολλά λάθη στην ζωήν μου» είπεν μου. «Το μόνον καλόν πράμαν που έκαμα εν ο Ίλκαι.» Έίπεν μου ότι μόλις έπιαεν τον πρώτον του μισθόν, σαν μαθητευομένος, θα ήταν μόνον 400 ευρώ, επήεν τζιαι έδωκεν της μάμμας του την κάρταν της τράπεζας να πιάννει λεφτά όποτε θέλει. Ελάλεν μου το τζιαι εγεμώνναν τα μάθκια της. «Εννα γίνει λογιστής» είπε μου τζιαι εκαμέρωννεν. «Όι σαν εμέναν!».

Σήμερα σαν έρκουμουν δουλειά, θωρώ έναν πούρεκκον,  ψηλόν λεβέντην να μπαίνει μες το τράμ. Ο Ίλκαι,. αλλά άντρας! Εφώναξα του, εκατάλαβεν με αμέσως. Εσυγκινιθήκαμεν τζιαι οι θκυο τζιαι αντάλλαξαμεν φέισμπουκ για να τα ξαναπούμεν. Είπε μου τα νέα του, έσιει μεγάλα σχέδια. Θέλει να τελειώσει την εκπαίδευσην του τζιαι να πάει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιον. «Αν φκάλω καλούς βαθμούς εννα μπορέσω να πάω» λαλεί μου. Σίουρα εννα φκάλεις ρε! Μεν το φοάσαι καθόλου. Φίλα μου την μάναν σου!» είπα του τζιαι εκάτεβηκα στην στάσην μου.

25 comments:

  1. Πολύ το χάρηκα το ποστ. Μακάρι ο μιτσής να πάει μπροστά… :-)

    ReplyDelete
  2. Ωραίες στιγμές. Ευτυχώς που τα εκατάφερε ο μιτσής τζαι έκαμεν κάτι στη ζωή του. Τζαι ευτυχώς που τον εκούντησες λλίο τότε που είσιεν ανάγκη.

    ReplyDelete
  3. :))))))))))))))))))
    Είσαι διαμάντι, Ποστ κορού!

    Γλύκας ο Ιλκάϊ (ως τωρά εγνώρισα μόνο κορούδες με το όνομα,ούλλες ολόγλυτζες) αλλά όντως...που μάππαν,ιδέαν.Η μάμα του πολλά πιο δυνατή απ΄ότι νομίζει,αλλιώς εν θα είχε έτσι γιο λεβέντη!

    ReplyDelete
  4. Μα κόρη ποστ τι θα ελάλεν ο Αρχιδοπρίσκοπος αν σε άκουεν; Εν τζιαι εν κουτουρού που ζιούμεν στα ξένα, ξέρεις το έννεν;

    Μπράβο σου, δείχνεις ότι είσαι άνθρωπος τζιαι έκαμες με τζιαι χαμογέλασα, ενώ τες τελευταίες μέρες εν διμμένον πολλά το φρυν μου...νάσαι καλά

    ReplyDelete
  5. Μανα μου κόρη Ποστ. Εσυγκινήθηκα πρωί πρωί. Μπράβο σου για ότι έκαμες. :)

    ReplyDelete
  6. Eπιβάτη ευχαριστω! ναι μακάρι γιατι εν καλόν μωρόν!

    Ντέφ,
    για τα μεταναστούθκια εννεν λλιη υπόθεση να καταφέρουν να χτίσουν ενα μέλλον, με μανάες αναλφάβητες τζιαι ενα συστημαν που τους προορίζει για την κολάναν...

    Αππωμένη
    :-)

    Παττίχα
    ο αρχιδοπίσκοπος σίουρα θα ελάλεν οτι είμαι τρουρκολάγνη προδότισσα χαχαχα
    σιέρουμαι που εχαμογέλασες χρειάζεται

    πασχαλίνα
    γιες χι ιζ μαι ντήαρ!

    ReplyDelete
  7. Εσυγκίνησες μας πάλε. That was so sweet :)

    ReplyDelete
  8. ένας άνθρωπος μπορεί να κάμει μεγάλη διαφορά. πάντα τέτοια ποστ.

    ReplyDelete
  9. Invictus & She
    εν που είσαστεν φορτισμένοι με τα συμβάντα των ημερών πουλλούθκια μου! πέρκει ηρεμίσουν τα πράματα...

    ReplyDelete
  10. Μάνα
    εν θέλω να φανώ σωστήρας του μιτσή κόρη...ή μάνα του που του εστάθηκεν τζιαι εν τον άφηκεν να λοξοδρομήσει!

    ReplyDelete
  11. οκ, γελώ τζαι κλαίω ταυτόχρονα...
    χαίρουμαι που έχει κόσμο καλό ακόμα...
    είναι μια κάποια ανακούφιση...

    ReplyDelete
  12. θάλασσα
    εν γιουνισεξ όνομα! ναι η μάμμα του εν δυνατή. Εσυ ξέρεις τι πάει να πει τουρκομεταναστούιν στην γερμανία, χωρίς παπαν τζιαι να μεν αλητευκει! εν άθλος!

    μούνλαιτ
    :-)

    ReplyDelete
  13. shie3i3i εμούσhεψα. παίζει τζαι pink floyd το mp3 πάλε.

    p.s: εγνώρισα τζαι εγώ την γενέκαν νου συναδέλφου τουρκάλα που την λαλούν Ιλκαι πριν 1 φτομαδα.

    ReplyDelete
  14. Εναν ωραίον κομμάτιν, σε μιαν μαύρην εποχήν.

    Για πάνω που τους μισούς Κυπράιους της Κύπρου, να μιλήσεις θετικά για Τούρκον κάμνει σε προδότην.

    (Τζιαι μακρυά που τον πούρεκκον :))

    ReplyDelete
  15. Σιέρουμαι να σε διαβάζω γιατί έχεις πολλά ενδιαφέρουσες ιστορίες και ένα τρόπο να τες κάμνεις να ζωντανεύκουν στην ιστοσελίδα πάνω (Ατς ελληνικούρα)

    Μπράβο σου πάντως και θέλουμε παραπάνω ιστορίες πουτούτες...

    ReplyDelete
  16. Είδες το When we leave? Θυμίζει μου πολλά την ιστορία της φίλης σου.

    Π.

    ReplyDelete
  17. Μάνα μου ρε, τι ωραία να βλέπεις πλάσματα να ανθίζουν! Και δει αν είχες εσύ κάτι να κάμεις με τούτο.

    ReplyDelete
  18. Arese mou polla to post, esigkinises me proiniatika!

    ReplyDelete
  19. ΑκκανούρηςJuly 22, 2011 at 1:48 PM

    Εμέναν εθκιάβαζεν μου που ήμουν μιτσής ένας φίλος των γονιών μου. Ο μίστερ Π. Μαθηματικά, Ελληνικά κτλ. Ήμουν το ππέττ του για μετά-Αριστοτελικές διδασκαλικές μεθόδους της εποχής. Ακόμα παίζαμεν τζαι πιθκιάβλιν.

    Ήβρεν με μες την στράτα, τζαι είπεν μου ότι έπιαεν σύνταξη τζαι κάμνει πιθκιάβλια. Ερώτησεν με αν αθθυμούμαι τον τζαιρό που παίζαμεν πιθκιάβλι, τζαι ΕΦΚΑΛΕΝ, ΠΟΞΩ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΝ ΜΕΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΝΑ ΠΙΘΚΙΑΒΛΙ ΤΖΙΑΙ ΑΡΚΕΨΕΝ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ. ΕΚΣΤΑΣΙΑΣΜΕΝΟΣ.

    Ποστ, έκαμες τζαι συ έτσι ρεζιλλίκια του Ιλκάι or you kept it just decent?

    ReplyDelete
  20. Π
    όι εν το είδα, θα το γυρέψω!

    Ευρος, Ξιπ τζιαι Βούιν
    μα πολλά σεντιμέντα η μπλογκοσφαίρα. Ιλκαι σημαίνει καινούργιο φεγγάρι!

    Στροβολιωτη
    εν μώρον ρε ακόμα, 18 χρονών!

    Λένη
    όντως, παρόλο που μας δείχνουν την ηλικίαν μας...κκουχχου κκούχχου

    Ακκαννούρη
    τζιαι ο παπάς μου παίζει πιθκιάβλιν! Πιθκιάβλιν ρούλζ!
    Το ρεζιλλίκκιν με τον Ιλκαι εν όι είχαν τους βάλει να μάθουν τους λατινικούς αριθμούς τζιαι ο καημένος έθελεν βοήθειαν... ερμ, εν ΄μαζίν τους που τους έμαθα τζιαι γω...

    ReplyDelete
  21. Πολύ συγκινήθηκα ρε, ειδικά στο κομμάτι που αγόρασε στη μάμα του κάρτα... εύχομαι να πετύχει ό,τι ονειρεύεται στη ζωή του.

    ReplyDelete

Βάλε τη μουστάρδα σου!