26.2.12

Όταν ένας μαύρος ήρτεν στην Νήσον

Εγράφαμεν το σωτήριον έτος 1993. 14 χρονών τότε είχα φτάσει ήδη το τελικόν μου ύψος των 180 εκατοστομέτρων τζιαι μάζιν με το καρναβάλλιν των ορμονώνε της εφηβείας αντιλαμβάννεσαι ότι αντρέπουμουν ότι υπήρχα. Σε μιαν προσπάθειαν να έβγω τζιαι γω η γέρημη μιαν γωνιούαν να ανήκω ενεκατώννουμουν με το μπάσκετ, τον κόσμον των ψηλών. 

Το ειρωνικόν εν ότι ενω πρίν να πάρω τα υψη έπαιζα αρκετά καλά άμμαν εψήλωσα τζιαι μετα εν μου εγιούταν γιατι εν έλεγχα το χιλιομέτριο πιθκιαβλοζάμπικο, κρεμανταλέ μου σώμαν. Το δωμάτιον μου ήταν γεματον αφίσιες του Μάικκολ τζόρνταν, του Σκότι Ππίππεν τζιαι το Σιακκήλ Ονήλ. Δηλαδή το δωμάτιον μου ήταν γεμάτον μάυρους. Προφητικόν στοιχείον, γιατί ακριβώς τούντη εποχήν εναν σκάνδαλον εκέντριζεν την ενόρια στην οποίαν η Μεγαλομήτωρ έκμνεν την ορθόδοξην τζιχάτ της: Η κόρη σημαντικού στελέχους της ενορίας επέστρεψεν που τες σπουδές της με γαμπρόν. Και δή «μάυρον σαν την φούσταν σου κα. Μεγαλομήτωρ μου» όπως είσιεν πει η μέλλουσα πεθθερά του μαύρου. 

Η κορού που έφερεν τον μαύρον ήταν που οικογένειαν πολλά θρήσκαν, πολλά παραδοσιακή, που χωρκόν. Καταλαββαίννεις ότι ήταν το θέμαν του αίωνα. Μετα που κάμποσα κουτσομπολιά τζιαι μιαν βάφτισην άρων άρων του Μάυρου δια να τον μυήσομεν είς την ιεράν ημών ορθοδοξίαν, εκανονήστικεν ο γάμος. Για τον γάμον ήρτεν η οικογένεια του γαμπρού που μικρόν κράτος της Αφρικής, ο τζιύρης του τζιαι ο δίμετρος αρφός του.

Η μεγαλομήτωρ έχουσα φάει ψουμιά στες αραπκιές ήταν πκιο εξοικειωμένη με ξένους (πολλά ξένους) τζιαι εκάλεσεν την οικογένειαν του γαμπρού μιαν Κυριακή να τους ταϊσει «να δουν τα πλάσματα ότι εμέις είμαστιν φιλόξενοι, εν είμαστιν ρατσιστες!».
Τζείνην την Κυριακήν εγω ήμουν βαωμένη στο δωμάτιον μου τζιαι άκουα μουσικές, μάλλον νιρβάνα, εννα σε γελάσω, τζιαι επροσπάθουν με νοητικήν δύναμην να εξαφανιστώ που το σύμπαν, ή έστω να κοντίνω λλίον. Το φάιν με τους ξένους εν εμπορούσα να το αποφύγω «εν αντροπή που τα πλάσματα κατέβα αμέσως κάτω!». Εφόρησαν την καλή μου μαύρην φανέλλα, έβαλα λλίον μπρίλκρημ στο μαλλίν –ήταν βλέπεις της μόδας τότε- τζιαι επήαν να τους σιαιρετίσω.
Εκάθουνταν στο σαλόνι, το σαλόνιν το καλό, ξέρεις εσύ ντήαρ ανάγνωστερ, τζιαμέ που κάμνει παιχνίδιν το κινέζικο χαλί μαζί με το σκαλιστόν έπιπλον τζιαι το λευκαρίτικον πετσεττάκιν σαν εκατέβεννα τες σκάλες.

Η Μεγαλομήτωρ εθεώρησεν σωστόν να με αναγγείλει στους επίτιμους μελαμψούς καλεσμένους της:

"Όου, λούκ! Δις ις μαη τόττερ, δε σμόλ ουάν, γιές. Σιη λάααααβς δε μπλάκ μεν!"
.
.
.
.

Να αφήκω την ατάκαν λλίον δαμέ έτσι να την εμπεδώσεις ανάγνωστερ.


Κλέις’ το στόμαν σου.
.
.
.
.

 Μέν γελάς!

Αντιλαμβάννεσαι ανάνγωστερ ότι εγω, που ήδη αντρέπουμουν που υπήρχα, έθελα να αννοίξει η γή να με καταπκιεί, ή έστω να εξατμιστώ.

Αρκέστηκα στο νάις το μήτ γιου τζιαι για ούλλην την διάρκειαν του «χάβ σαμ μόρ βάιν λίφς, γιέεεες, κουπέπκια γουι κόλ δεμ» «ττέηκ σαμ μόρ σούβλα, νόου πλής, ττέικ σαμμόρ, χού ις γκόιν ττου ήτ;» «Αη γκίβ γιου σαμμόρ πποττέιτος» ήμουν σιυφτή μες το πκιάτον μου.

Μετά το φαίν λαλώ της μεγαλομήτωρ «Αμμα, μα έχασες τον τέλεια, ίντα τους λαλείς ότι μου αρέσκουν οι μαύροι;;;; έκαμες με ρεζίλι!!!!!» «Αγάπη μου» λαλέι η Μεγαλομήτωρ, «να πουν τα πλάσματα ότι είμαστιν ρατσιστές; Τζιαι εξάλλου αφουσον έσιεις ούλοον μαύρους μες την κάμαρην σου, είπα ψέμαν;»

Τελοσπάντων εκατάπκια τζιαι τούτον το φραμάτζιν, έγινεν ο γιουνάιτετ κκάλαρς γάμος τζιαι η γεναίκα του μαύρου εγέννησεν μιαν κορούν.

 Ήταν μες το πάσχα τζιαι επήαμεν εκκλησίαν, επιτάφιος αν δεν κάμνω λάθος. Η πεθθερά του μαύρου είσιεν φέρει το αγγονίν της να το εκκλησιάσει τζιαι εβάσταν το τυλιμένον μες τες πατανίες. 
Εγω έπαιζα του, όπως αποδείχτηκεν αη όλσου λάααααααβ δε μπλάκ μπεήμπις, όταν ήρτεν μια γεναίκα, η κλασσική θεούσα του χωρκού, περίπου 60 χρονών:

«Γεια σου κυρία Αντρούλλα μου!» λαλεί της γιαγιάς. «Μαααν το αγγονούιιιιιιν σσσου;;;;; να σου ζήσει, έλα το δώ!» τζιαι σιύφκει που πας τες πατανίες του μωρού, το μωρόν είσιεν ποτζοιμηθέι.
Βάλλει μιαν τσιριλλιάν:

«ΟΥ ΠΑΝΑΙΑ ΜΟΥ!!!!!! ΕΝ ΜΑΥΡΟΝ!!!!!!!»

ακολούθησαν 30 δευτερολέπτα στα οποιά ούλλη εκκλησια εδίκλισεν πάνω μας, εγώ έθελα να της μπήξω εναν χερουβίμ τζιαμέ που ξέρεις, όταν επήεν να επανορθώσει χαμηλοφώνως:

«ε, εμπειράζει κυρία Αντρούλλα μου, νάμπον να κάμουμεν; τουλάχιστον εν φρόνιμον»

ΝΤΟΙΝΓΚ!

Η μεγαλομήτωρ τζείντην ώραν επιδείχτικα εμπήκεν μπροστα που την Θεούσαν, εκούντησεν την πάρατζει τζιαι άρκσεψεν να φτήννει του μωρού "πτού σου αγάααααπη μου να μεν σε αμμαθκιάσουν, εν που σου αζουλευκουν που είσιαι σιοκολατούααααα" τζιαι "μάνες του ρε!" τζιαι "παναϊες του ρε" τζιαι "άλλαϊλι" τζιαι "τάχτιριτι". 
Ο γαμπρός, ο οποίος πλέον είναι φίλος κολλητός της Μεγαλομήτωρ έτραβησεν πολλά στην νήσον. Ήρτεν σπουδασμένος με 10 πτυχία τζιαι εδυσκολεύτηκεν να έβρει δουλειά, στες δουλειές που έβρισκεν επληρώννετουν τα μίσα απ’ότι οι Κυπραίοι τζιαι το τι άκουσαν τα φκια του είναι άστα να πάνε.

Μιαν ημέραν μάλιστα επήαν στο νοσοκομείο (το παλιό Γεννικό) να δούν μια θκειά της γενάικας του που ήταν άρρωστη μόλις εμπήκαν μες τον θάλαμον εξεκινήσαν οι κοτζιάκαρες να κλαίουν τζιαι να φωνάζουν:

« ΠΑΝΑΙΑΑΑ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ!!!!!!!!!!! ΉΡΤΕΝ Ο ΧΑΡΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!!!!!!!!!»



27 comments:

  1. είμαι χαρούμενη που εν έζησα έτσι ιστορίες ποττέ μου, αλλά άμα τύχει να ακούσω πούποτε τέθκοια να λαμβάνουν χώρα τη σήμερον ημέραν, θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί.....
    παίζει να μεν έχει μεγαλύτερο ρεζίλι που τα ρατσιστικά σχόλια και συμπεριφορές.....

    ReplyDelete
  2. ΑκκανούρηςFebruary 26, 2012 at 8:01 PM

    Όπου νάναι θα θέλουμε εμείς να μετακομίσουμε στην Αφρική. Η Συρία προς το παρόν εν κλειστή.

    ReplyDelete
  3. Απίστευτο τζαι όμως κυπριακό! Πρέπει να σου πω ότι εδκιάβαζαμε το δαμέ με την σύζυγον τζαι εφυρτήκαμεν που τα γέλια!! Για τεχνικούς λόγους περνούμε σ/κ χωρίς τιβι τζαι τούτο ήταν ότι έπρεπε! ai lav saipprous indeed!

    ReplyDelete
  4. Καταπληκτική περιγραφή! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. moonlight
      τζιαι μακάρι να μεν σου τύχει ποττε!

      Ακκαννούρη
      πε το ψέματα...

      Μιλάζ
      χιαρετιζομεν την σύζηγον!

      Τουίστ
      γκλαντ γιου λάικ ιτ χρεντ!

      Delete
  5. Να κλάψω ή να γελάσω; ακόμα ένιξερω. πέρκει το σωτήριον έτος 2012 να μεν επικρατούν τα ίδια στη νήσο αλλά σάν να τζαι εν είμαι πολλά σίουρη. Πολλά ωραίο γράψιμο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εκάλυψεν με η ΑΕνιμα....Ευτυχως που το εγραψες έτσι πολλά ωραία τζαι χιουμοριστικά ρε Ποστ γιατι τοτε θα ηταν για κλάματα....

      Delete
    2. Pras kai Aenima
      en tziai tou klamatou tziai tou gelasmatou h kouventa!

      Delete
  6. ahahahahah en tha sas po oti i nona mou episeis exei to!!!! pou me eiden sti foto me ena filo epathe sigkopi!!!! MA EN MAVROS KORH MOU!!! J meta akolouthei to korifaio prin fio pou spoudes : J oi na ksianeis a makria pou maurous!!!! ahahahah i apantisi nouna dont worry exoun kala prosonta gia sex ekamen tin j kotzinise j egiren j firtike!!!! :P ola ta lefta....

    ReplyDelete
  7. "αντρέπουμουν ότι υπήρχα" i feel youu..
    γιατί αμα είσαι κάπως ψηλός πρέπει να παίζεις μπάσκετ?:ο εμένα ελέαν μου το συνέχεια..¨
    εν έτυχε να ζήσω έτσι ιστορία αλλά νομίζω τζίνος που λέει τα ρατσιστικά σχόλια γίνεται ρεζίλι που μόνος του..
    ωραία περιγραφή ποστ :)χαχαχα ακόμαα γελώ με την ατάκα που είπε η μάμα σου
    τζα εν πολλά χαριτωμένα τα παιδάκια με τζίνα τα σγουρά μαλλιά:)))

    ReplyDelete
  8. Νομίζω τη Μεγαλομήτωρ εννά πρέπει να τη συστήσουμεν στη Μάμμα Μοργκάνα. Παρόμοιο σκηνικό, παρόμοιες ατάκες, αλλά η δική μου υπερασπίζετουν το εξ αγχιστείας σόϊν. Πέραν που μια φοράν! Τζιαι όϊ μόνον στην εκκλησιάν! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Misirlou
      xaxaxa! shock therapy sth nounna!

      Tall one
      ax ti travoumen emeis oi psiles... Ontos o ratsistis en o rezilis!

      Delete
    2. magissa
      theloume leptomeries gia ti Mama Morgana!!!

      Delete
    3. Περιπαίζεις με αλόπως κόρη Ππποστ! Μα ήντα μπου να σου πω για το θκειον τον Αβορίγιναν οξά για τον Ινδόν;! Οξά για το ξάδερφον το Βραζιλιάνον;! Με πιάω το ανατολικόν μπλοκ του σογιού τζιαι πηαίννω! Ή το τζιαιρόν που μου εκατέβηκεν στες Αμερικές τζιαι εκκλίκκωσεν μες τα γκέτο - σημείωσε εν μιλά εγγλέζικα - τζι' εν την εσήναα! Πιάς τη Μεγαλομήτωρ, φόρτωστει με λλία μαγιλλίκκια τζιαι φκαίννει Μάμμα Μοργκάνα. Να προσπεράσω τη ατάκα για λλόου μου: Μαυροτζιηνάρα! Γιατί εν ήμου ξαθθή σαν τα άλλα της τα κοπελλόύθκια τον τζιαιρόν που ήμουν μιτσιά. Τζιαι μιλά για τραύματα! :)

      Delete
  9. χαχαχαχααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    γελώ με τις περιγραφές σου Ποστ μου-τόσο ζωντανές!!!-η αλήθεια όμως πως θα έπρεπε να ντρεπόμαστε με τη νοοτροπία μας.

    Πόσοι αφροκυπραίοι κυκλοφορούν στη Νήσο εδώ και χιλιετίες; Τί μας έκαμε τόσο ρατσιστές; Το ξανθό γονίδιο που έχουμε στα βουνά; Οι ρατσιστές που γνωρίζω είναι συνήθως γονιδιακά πιο κοντά στην αφρική :Ρ :))))))))

    Και ναι,έχουμε 2012 όμως δεν άλλαξαν πολλά ειδικά αν εν ο γαμπρός -και όχι η νύφφη-πολλά ξένος για τα γούστα του χωρκού. Με τον ερχομό μελαψών εγγονιών ελληνοκυπραίων της Αφρικής, και αφρικανών φοιτητών, κάτι πάει ν΄αλλάξει.

    Η ανοιχτοσύνη της Μεγαλομήτωρ αρέσκει μου πολλά και αν τα βουνά μας ήταν ένα,θα ήμουν σίγουρη πως εν ανηψιά του παπά μου. Μα εν τέλειοι έτσι άνθρωποι! :)))))))))))))))))

    Να την χαίρεσαι Ποστ μου! Κι ας της έφυε λίγο η μετάφραση :ΡΡΡ :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thalassa,
      sinithos oi asila xorkates (pou gennisimiou tous) exoun pio pollin athropian!
      Areskei mou pou eimaste tziai ratsistes, esy ksereis kala oti in a different context emeis eimasten oi mavroi/mouzouroi!

      Delete
  10. Ahahahaha!!

    Η Μεγαλομήτωρ φαίνεται αστείρευτη πηγή τραυμάτων :)))
    Αλλά τζαι πολλά κουλ ρε. Γκιβ χερ σαμ κρέτιτ.

    Εμένα η Μάνα, μεν δεις. στην ανακοίνωση του "έχω τα με ξένον" η πρώτη αντίδραση ήταν "Μεν μου πεις ότι εν μαύρος" τζαι η δεύτερη "Πε μου ότι εν Χριστιανός" !!!
    Η τρίτη ήταν "μιλά Ελληνικά"?? τζαι τζιαμέ διακόπτεται η συζήτησις :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. xaxaxaxa! I love intercultural relationship stories!
      egw tou Shaolou lalw tou oti h pethera tou agapa ton gia 2 logous:
      1.xristianos
      2. orthodoksos
      hehehehe

      Delete
  11. hahahahhaha Egrapses!!!

    ReplyDelete
  12. Χα χα χα!! Η κυπριακή διάλεχτος με τες κωμωδίες πάει καλλύττερα με τες τραγωδίες. Αν μου εσυνέβεννεν η ίδια περίσταση φαντάσου τραγωδίαν που ήσιαν να φκάλω. Ευτυχώς που σου έτυχεν εσένα τζιαι έκαμες με τζιαι επέθανα που το γέλιον.

    Εγώ είχα έναν φίλον δακάτω τζιαι ελάλεν μου για την κυπραίαν φιλενάδαν του, τζιαι άμαν μου την έδειξεν τζιαι είδα μιαν μαύρην να μιλά άπταιστα σπασμένα τσιάρλι κυπριακά έπαθα την πλάκα μου, (αλλά έν είπα τίποτε :)). Στο χωρκόν μου άμαν έπιαννεν καμια Καλοψιδκιώτην ελαλούσαν ότι ήταν δεύτερης κατηγορίας τζιαι έπιαεν ξένον. Τζιαι να φανταστείς μαύροι εν ήταν οι Καλοψιδκιώτες :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acera
      επκιαεσ με! μια ζωήν διακωμωδώ τα τραυματα μου, ως τωρά εφκήκεν μου σε καλό!
      Η αιμομιξία που εγίνετουν στην νήσο είναι μεγάλον θέμαν όντως, στο χωρκόν της μάνας μου επαντρεύκουνταν ούλλοι μεταξύ τους.
      τζιαι ξαναλαλώ το: είμαστιν οι άσπροι τάχα εμείς! χαχαχ ειδικά εγώ, η μουζούρα!

      Anonymos
      fekkiou:-)

      Delete
  13. χαχαχα...epic η μάμα σου!!

    ReplyDelete
  14. Ποστ έσβησες τις ελπίδες μου... kill me now. πόσο χρονών έγινες είπαμε για να μάθεις να περπατάς; τζείνο το εν έλεγχα το χιλιόμετρο ισοπέδεωσε με. πόσες φορές δηλαδή ακόμα θα πάμε πρώτες βοήθειες;

    ReplyDelete
  15. Μπασκετάκι, Nirvana και κλειδωμένη στο δωμάτιο. Εμένα σαν Cool teenager μου ακούεσαι.

    Πάντως ακόμα τζαι σήμερα τους παραπάνω που φωνάζουν «Εννοείται πως δεν είμαι ρατσιστής» αν τους πάρει η κόρη τους μαύρο για γαμπρό μπορεί να αυτοκτονήσουν. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα ώσπου να ισιώσει ο εγκέφαλος μας σε ορισμένα θέματα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rania
      megalomitor:
      Prin apo sas gia sas! hehehehe

      Mana
      ti na sou pw? metaksy 10 tziai 12 en entaksi meta pou 13 ws 19 yparxei megali atsalia, eidika aman psilosei apotoma. Oposdipote na tin valeis na kamnei tipote me coordination, xoro, mpaletto kserw gw... enna tin voithisei. Trust me!

      Critic
      anagnvrises gnwsta patterns sthn efivi Postbabylon? :-) eimasten seiraes!
      Opos to eipes eni. H mitor mporei na men efrikare an eferna mavro, alla an eferna mousoulmano sioura!

      Delete
  16. apo ta pio wraia posts pou diavasa se kypriako blog ta teleutaia 2-3 hronia, mehri kai i drakouna ehase ti penna tis twra teleutaia, mpravo! MPRAVO!

    ReplyDelete
  17. Τωρά το θκιαβάζω, αγαπημένη, τζαι θέλω να αυτοκτονήσω.
    Αρέσκει μου που ο Κυπραίος έχει τούντες απόψεις αλλά πιο μπασταρτόρατσα που μας δεν υπάρχει άλλη.

    ReplyDelete

Βάλε τη μουστάρδα σου!