8.2.11

κληρονομική μαγειροψία



Ο μαγειρόπτης, ή τζιαι φαγητόπτης εν τζείνος που αντιμετωπίζει ορισμένα φαγιά τζιαι μαγειρικές με υπεροψια. Αμαρτία μου ξομολοημένη ντηαρ ανάγνωστερ.
Περιφρονώ τα βιομηχανοποιημένα τζιαι προτιμώ το D.I.Y σε σημείο που δυσκολεύκουμαι με τον χρόνον. Πιέζουμαι μετα που 11ωρα τζιαι 12ωρα δουλειάς να μαειρέψω φρέσκον τζιαι υγειινό, κάθε μέρα. Τζιαι είδα την τζιαι μάρτυρας στον αγώναν της διατροφής. Μια αγαπημένη φίλη πάντα ελάλεν μου οτι σπίτιν μου εν έσει ποττέ τίποτε που τρώεται αμέσως, οτι εν ούλλα πρώτες ύλες, πρέπει να το παρασκευάσεις αθθέν να φάεις.
Παρόλον που μου αρέσκει τζιαι το φάστ φούντ, έπεισα τον εαυτόν μου οτι εγω, ο μάρτυρας της διατροφικής ντζιχάτ δικαιούμαι το μέσα μέσα, αφου αναπληρώνω με βιολογικά φασόλια τζιαι κολοτζια καθημερινά.
Επίσης περιφρονώ τους σκουπιδοφάγους. Π.χ. τους συνάδερφους μου που παρόλον που εν υψηλόμισθοι δικαιολογούν την κονσέρβα τσιλι κον κάρνε του κιλού, του κιλού ναι, με επιχειρήματα τύπου «μα ήταν μόνον 1 ευρώ σε προσφορά, χαλόου;!». Τούντο επιχείρημαν που ενήλικα ντυμένο με μάρκες προκαλεί μου το ζενίθ της μαγειροψίας.

Ανάγνωρίζω βέβαιως βεβαίως οτι είμαι υπερβολική. Τζιαι εν θέλω να είμαι κολλημένη.
Στα πλαίσια της αυτοθεραπείας μου εγόρασα προχτές "fish and chips - english style" σε σακκούλλαν κατεψυγμένα σούπερ βιομηχανοποιημένα 20 λεπτά στο φούρνο. Η εφημερίδα για το τύλιμαν ήταν να εν σπιθκιάσιμη. Την ΄ώραν που τα εγόραζα εσκέφτηκα, "go on lov' live a little". Ετα τζιαμέ εν μες τον θάλαμον, ντέι αφτερ ντέι άφτερ ντέι τζιαι θωρούν με.

Τι να κάμω; Εννά γίνω σαν την Μεγαλομήτωρ που προχτές – έικουσον είκουσον – έκαμεν ιμισιη λουκάνικα κρασάτα μόνη της τζιαι έδωκεν της θκειάς μου να τα πάρει στο χωρκόν να τα «καπνίσει», μόνον αγιασμόν έμεινεν να τους κάμει!

Ιντα κουβέντα εν τούτη σιορ να γινούμαστεν σαν τες μανάες μας;
I need professional help.


23 comments:

  1. ποτέ δεν καταλαβαίνω αυτούς που τρώνε πλαστικοποιημένα φαγητά ψημένα στον φούρνο μικροκυμμάτων! είμαι κι εγώ φαγητόπτης!!!

    αλλά λουκάνικα δεν νομίζω να φτιάξουμε ποτέ, μην ανησυχείς !
    :-)

    ReplyDelete
  2. Εμείς μέσα μέσα υποκύπτουμεν στον πειρασμόν του take away, αλλά γενικά προσπαθούμεν να μαειρεύκουμεν κάθε μέρα καλόν φαΐν. Όπως είπες τζι εσύ-άμαν γενικά προσέχεις τζιαι τρώεις καλά, έναν fish & chips να το πάρει το ποτάμι που λαλούν τζιαι ποτζιεί....

    ReplyDelete
  3. Εγώ πάλε δεν είμαι έτσι. Τρώω ποούλλα που μου αρέσκουν αλλά ευτυχώς ερέσκουν μου τζαι τα καλά φαγιά.
    Που την άλλην ο παπάς μου κάμνει σπιθκιάσιμα κρασάτα λουκάνικα ΤΖΑΙ παστουρμάδες.... :S
    Κατά τα άλλα ούλλοι είμαστεν υπερόπτες σε κάποιο θέμα... Αμαρτία εξομολοημένη.

    ReplyDelete
  4. Α.. καταλαμβαίνω σε.. Μπορεί να τρώω απ' όλα αλλά σπίτιν μου προτιμώ να μαγειρεύω με (τζιαι καλά) αγνά υλικά. Εν επροχώρησες στο επόμενο στάδιο που ένει να μαγειρεύεις παραπάνω ποσότητα για να βάλλεις ταππερούθκια στο θάλαμο? Join :P

    ReplyDelete
  5. Όιιι γιαξ...Εν αηδία τα πλαστικοποιημένα/βιομηχανοποιημένα φαγιά. Go on and live a little παραγγέλοντας μιαν πίτσα τζιαι λαρτομουστατζιάζοντας αλλά say no to microwave dishes

    ReplyDelete
  6. Καλησπέρα Ποστ μου!
    Η μαγειροψία είναι από τα καλά χαρακτηρηστικά των Κυπραίων μαμάδων μας!
    Βέβαια που το πρόσεχε πρόσεχε να μεν τους μοιάσουμε, μπορεί να γίνουμε ίδιες οι παπάκηδες μας οπόταν ασταλαβίσταπάστα!

    :))))))
    Το 1ο δευτερόλεπτο ενόμιζα πως εφωτογράφισες τα ξιδάτα πατατοστικς αλλά μετα εκατάλαβα πως εν που τα αποφεύγω εδώ και μια βδομάδα-εννά μεν τα πουλήσουν επιτέλους;

    Αυτό που λέεις με το τσίλικονκάρνε και τις μάρκες ρούχα, εν πιο συχνό από ότι πρέπει.Ὁπως το κάρριβουρστ για το μίκροβέλλε.Ή τα ραβιόλι κονσέρβας. ΜΠΛΙΑΞ!

    ReplyDelete
  7. Κυρία ΌλσενFebruary 9, 2011 at 8:41 AM

    Γιατί, αν ποττέ τα μαειρέψεις τελικά τα φις & τσιπς του θαλάμου, εν θα τους πιντώσεις τζαι τίποτε σπιθκιάσιμο δικό σου, να κάμουν γεύση που εννά σου αρέσει; Μάλλον "γευσόπτης" εν η λέξη. :))

    Μακάρι ναν μόνο ποτούτα που πκιάνουμε που τες μανάες μας, τες συνήθειες τζαι τες μανίες που εν καλές τζαι για 'μας τζαι για τους άλλους. ;)

    ReplyDelete
  8. Κόρη Ποστ... επαρεξήγησησες τη μάνα σου. α μπα τζαι εκαπνιστά λουκάνικα που έκαμε;

    σήμερα το πρωί σταμάτησα και αγόρασα ένα βιβλίο μαγειρικής My little Plates. http://roddydamalis.com/media-centre/category/my-little-plates

    νομίζω έχει καιρό να δω βιβλίο γραμμένο με τόση αγάπη και συνταγές τέλειεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεες.

    ReplyDelete
  9. παρέτα ολαν. Μια χαρά εν η μαγειροψία!

    Για να μεν βασανιέσαι, κάμε τζίνο που είπε το μαθητούδιν. Κάμνε παραπάνω τζιαι βάλε τα στο θαλαμο να τα έσιεις για καμιά μέρα που εννα είσαι κουρασμένη.

    Γράψε μας τζιαι τη συνταγή για τα χωρκάτικα λουκάνικα btw:)

    ReplyDelete
  10. Πιστεύκω οτι it's a cultural thing..στα halls που ήμουν φοιτήτρια οι Κυπραίοι εμαειρεύκαν γενικά (καλά οχι κάθε μέρα) και οι Άγγλοι εσύρναν μες το microwave. So εν όπως μάθεις..

    Μάνα εφέραν μας το δώρο το my little plates..εν ο τύπος που έχει το 'Πιατάκια' στην Λεμεσό! Πολλά ωραίο το φαί του!

    ReplyDelete
  11. e kala re, you can still cook kathimerina apla men kamis fagia iperparagoges. kanena mpiftekoui, kamia makaronada. gliora pramata.
    kapnista loukanika pou ekamen i mama sou kori mou esi..

    ReplyDelete
  12. ουφ, ναι όντως το πλυσιμο των εντέρων εν λλίον δυσκολον:-D

    Blackbeard
    αν ήμουν Κύπρο εννα ετρωα τζιαι γω παραπάνω τέικ αγουι αλλά δαμέσα εν έσει τίποτε της προκοπης ...

    Μαθητουδιν
    κάμνω το κατα καιρους αλλά νομίζω εν είμαι παιδίν τοις φρονίμοις

    Μουνλαιτ!!! παστουρμα;;; σπιθκιάσιμο;;; πε μου καμνει τον ετσι σαν τα μπιφτεκουθκια; θέλω!

    Δρακουλίνα
    είπαμεν φουρνον τα φις εν τσιπς, οι μάικρο!

    Θάλασσα
    έλα σου πω τωρά μεταξυ μας για τα στιξ... εν σαν τα πακοτίνια νομίζω! να τα χτυπήσουμεν;

    Κύρια Ολσεν μου
    κάτι ξέρεις εσυ χιχιχιχι η αλήθκεια είχα σκοπον να κάμω τζιαι σοσ ταρτάρ σπιθκιάσιμον!

    Αππωμένη
    Η συνταγή θα αρκευκεν κάπως έτσι:
    "Σφάζεις εναν σιοιρον" χιχιχιχιχ

    Ράνια
    ναι μπλέιμ ιτ ον δε κάλτσιαρ!!

    Νήρι μου όι, μεν φύεις! αφου προσπαθώ να αλλάξω! χαχαχα

    she
    σωστή!

    ReplyDelete
  13. Το να ψήσεις λουκάνικα τζαι παστουρμάες πας τη σμιλούα με το οινόπνευμα τζαι να τα κάτσεις μες την πίττα με ντοματούα λεμονούι εν μαγειροψία?

    ReplyDelete
  14. mmmmhhhh.... gia sou re kkoulla mou re!

    twra eipes oinopnevma tziai thelw regga! tziai koutsia ksera me ta laxana!

    ela sou pw entometaksy, o istmylife pou exathiken?

    ReplyDelete
  15. Εγώ εν ξαναμπαίνω να θκιεβάσω τα σχόλια ως μετά το μεσημεριανό μου. Επείνασα! Ειδικά με τα λουκάνικα τζιαι την πιττούα του Κκουλλά....

    ReplyDelete
  16. Ε καλό, Θέλεις την με αφκούθκια τη ρέγγα? χεχεχε

    "o istmylife pou exathiken?"

    Tι σε κάνει να πιστεύεις ότι είμαι "αρμόδιο" πρόσωπο για να ξέρω ?

    ReplyDelete
  17. Πολύ καλά κάμνεις... Κι εγώ έτσι είμαι... φυσικά υποκύπτουμεν ενίοτε σε τζανγκ φαγιά, αλλά γενικά είναι σημαντικό να τα κάνεις όλα από την αρχή... θέλει φυσικά πολλή οργάνωση και άλλη τόση όρεξη... αλλά όταν σου αρέσει να μαγειρεύεις και το βλέπεις και λίγο σαν τρόπο ξεκούρασης όλα γίνονται...

    ReplyDelete
  18. Κκουλλα
    κυρία εγω εν τζιαι.... ετο είπα οτι σαν μεζετζής μπορεί να ξέρεις:-)

    Αππωμένη, ασε εναν δράμαν ... ανοιξεν η όρεξη μας!

    Ελένη
    ναι εσιεις δίκαο! βλεπω το σαν τρόπο ξεκούρασης, σαν χόμπι, αλλα καμιά φορά εν με φτάνει ο χρόνος με αποτέλεσμα να αγχώνουμαι...

    ReplyDelete
  19. Μα τζι εγώ εν τζαι... :-)
    εν καλά , ψιλοάρρωστος currently , ψιλοbusy μέρα νύχτα τελευταίo καιρό, alive όμως !!

    ReplyDelete
  20. siereta mas ton kalo tziai pe tou epethimisamen ton!

    ReplyDelete
  21. WE ARE TURNING INTO OUR MOTHERS!!!

    ReplyDelete
  22. Προσπαθούμεν τζι εμείς τζι αποφεύγουμεν τούντα βιομηχανοποιημένα/πλαστικά φαγιά. Microwave εν έχουμεν ούτως ή άλλως.
    Πολλά καλά κάμνεις τζαι προτιμάς το φαΐν το φρέσκον που το κάμνεις μόνη σου με το μεράκκιν τζαι την αγάπην σου. Τζαι πάω σε πολλά που προτιμάς τα βιολογικά προϊόντα! Τζι εμείς εν βιολογικά που γοράζουμεν. Τωρά αννέν μαγειροψία τούτον εν ξέρω, αλλά προτιμώ το!

    ReplyDelete

Βάλε τη μουστάρδα σου!