8.5.11

Ü.G. abla

Την περασμένη Δευτέρα στο αεροπλάνο για την Πόλη εκάθετουν δίπλα μου μια κοτζάκαρουα, 80 χρονών και βάλε. Εθκιέβαζεν τούρτζικην εφημερίδα, αλλά έξερεν πολλά καλά Κρυοχωρίτικα. Επιασα την κουβέντα, με πρόφασην το βιβλίο του Παμούκ που εκράτουν, η γιαγιά ηταν πολλά ενδιάφερουσα. Εστείλαν την οι γονιοί της Κρυοχώραν να σπουδάσει το 60, μεγάλη υπόθεση για κοπέλλαν τότε. Ήταν Κεμαλιστές οι γονιοι της. Duh!. Με τα μεγάλα κύματα μεταναστευσης τότε η κορού –ωντας αριστερή- ενεκατωθηκεν με τα συνδικάτα για τα δικαιώματα των Τούρκων εργατών. Είπε μου οτι ξέρει προσωπικά τον Παμουκ (την πρώτην στιγμή σαννα εν επολλοεπίστεψα να πω την αλήθκεια). Επείσης οτι η Τουρκία για 17 χρόνια εν της επέτρεπεν να πάει στην χώραν, γιατί εν έρωτησα, είπεν μου μόνον ότι ήταν για κάτι πολιτικές δραστηριότητες.  Εβρέθετουν με τους φίλους τζιαι συγγενεις στη Λέσβο, ενόσο ήταν εξορισμένη.

Εισιεν τρομέρην διαυγεια πνευματος η γιαγιά, εμίλουσεν τζιαι ενόμιζες ήταν 30 χρονών, οι 80. Ίσως μου έκαμεν τόσην εντύπωσην επειδή εσυνήθισα οι Τουρκάλλες γιαγιάες δαμέσα του πρώτου μεταναστευτικού κύμματος, να μεν ξερουν την γλώσσα, να μεννεν μορφωμένες, τζιαι στα 80 τους ναν τόσον καμένες της δουλειάς στα εργοστάσια που να μεν σώννουν.

Εμιλήσαμεν για πολλά θέματα, για μεταναστευση, για τη θέση της γυναίκας στην Τουρκία τζιαι φυσικά, εν έισιεν τρόπον αποφυγής, για το Κυπριακό....

Τσιτάτα της γιαγιάς:
Για τον Ταλάτ: Ο Ταλάτ, νομίζω εσιει καλές ιδέες, αλλά να δούμεν αν τον αφήκουν... ξέρω τον προσωπικά... 

Για το Κυπριακό: Αφου ήταν καθαρή εισβολή μανα μου!! Εισβάλαν το νησί!

Για τους Αρμένιους: Τον Ορχάν Παμούκ εχουν τον στην μούττην του σιηπέττου, επειδή λαλέι αλήθκιες, παραδέχεται την γενοκτονία των Αρμενίων, που ούλλοι ξέρουμεν οτι εν αλήθκεια αλλά κανένας εν το λαλεί.

Εζάωσα με την γιαγιά τζιαι τες κουβέντες της, είπαμεν τζιαι πολλά άλλα...
Μετά εποσιερετιστήκαμεν τζιαι εφύαμεν. Ουτε το όνομαν της έξερα ούτε τίποτε.

Οταν εστράφηκα, εγκουγκολαρα την, δίχως όνομα, μόνο με τες 2-3 πληροφορίες που έξερα για λλόου της. Αμέσως ήβρα αρθρα για τζείνην, ονομάζουν την η «μεγάλη αδερφή» επειδή εβοηθούσεν τους μετανάστες, ίδρυσεν οργανωσεις Γερμανοτουρκικών σχέσεων, ήταν συνδικαλίστρια, ακτιβίστρια, έγραψεν βιβλιά στο θέμα της ενσωμάτωσης των Τούρκων, της χειραφέτησης της γυναίκας, γενικά η γέναικα εν θρύλος δαμέσα.  Ελυπηθηκα που εν επιασα κανένα στοιχείο για να κρατήσω επαφή...

8 comments:

  1. εν τουτο που πολλες φορες μπορει να γνωρισουμαι καποιον, καλη ωρα εσυ την γιαγια, τζιε στην ουσια να μεν εχουμε ΙΔΕΑ τι επερασε η τη εκαμε στη ζωή του!

    ReplyDelete
  2. εντυπωσιακό πράγματι. σιουρα θα είshen πάρα πολλά να πεί. κρίμα πάντως που δεν σου δόθηκε η ευκαιρία να κρατήσεις επαφή αλλά ασ ένι j μόνο ότι την εγνώρισες.

    ReplyDelete
  3. wow! καμια φορά τουτα τα τυχαια εν πολλά σπουδαία.

    ReplyDelete
  4. Αφού ήβρες ποια είναι, στείλ'της ένα email, εν γίνεται, κάπου εννά μπορείς να το βρεις!!

    ReplyDelete
  5. συμπληρώνοντας την εόλικα: τζαι σίουρα έννα έχει μέιλ. ακούεται πολλά κκουλ.

    ReplyDelete
  6. ΑκκανούρηςMay 9, 2011 at 8:44 AM

    Ποστ! Άηκες μας μόνους για μιαν φτομάαν jαι τσούννησα. Εβαρέθηκα. Εν μου μείναν νύsha να μασίσω. Jαι λόγω σπονδύλου, εν φτάνω τα νύsha των ποθκιών μου.

    Μπράβο στη λεβεντογιαγιά γιαγιά την εργατομητέρα. Σαν τη γιαγιά, ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί. Στην Αγγλία γνώρισα παιδιά που ακούαν Θεοδωράκη και Μαρκόπουλο και βιώναν ένα κάπως αναχρονιστικό αριστερισμό (παγκόσμια επανάσταση κτλ), η καρδιά τους όμως ήταν in the right place. Κάναμε συντονισμένες διαδηλώσεις έξω από την Τουρκική πρεσβεία εναντίον του ψευδοκράτους. Δέχθηκαν (διαμαρτυρώμενοι μάλλον) κριτική εναντίον του Κεμάλ. Φοβόντουσαν ακόμα (και ο Χάκι που ήταν πλέον 50 χρονών) την εκδίκηση της ΜΙΤ καθώς υπήρχε η φήμη για περιέργα ατυχήματα άλλων αντιφρονούντων.

    Εμείς τα περάσαμε το πολύ μέχρι το '75 με τους ασφαλίτες, χουντικούς, ΕΟΚΑΒΗΤΕς να ενθαρρύνουν πτώσεις χωρίς αλεξίπτωτο. Στην Τουρκία του 2011 ο Χάκι, ο Gem ο ψηλός, ο Gem o Εβραίος (συγκάτοικοι οι Gem, συλλογικά αναφερόμενοι ως Gems) τα περνούν ακόμη και θα τα περνούν μέχρι που να πάψουν Άγγλοι Γάλλοι Πορτογάλλοι, μάγκες τσίφτες και λεμονοστίφτες να θωπεύουν το Ισλαμοφασισταριό της Τουρκίας.

    ReplyDelete
  7. Στειλε της ένα μέιλ. ή γράμμα. Ήβρες ετσι κοπέλλαν τζιαι εννα την αφήκεις να πάει;
    τι ωραία που υπάρχουν έτσι άνθρωποι...

    ReplyDelete
  8. Eimai sigouri pos me to internet kapoio tropo tha vreis na epikoinwniseis me ti giagia. Esto kai gia conversation over tea... Toutoi oi anthropoi einai spanioi...

    ReplyDelete

Βάλε τη μουστάρδα σου!