9.1.11

Επικοινωνί διαπολιτισμίκ

Νομίζω εν αρκετά επίκαιρον το θέμαν που εθκιάλεξα σήμερα, τζιαι πιστέψετε με εννα μείνει επίκαιρον για πολλήν τζιαιρόν ακόμα. Ο κόσμον πκιόν σμίεται. Έσιει κόσμον που ούλλες τες γωνιές του Πλανήτη που ζιει τζιαι δουλευκει μαζίν. Ζιουν δίπλα δίπλα, αλλά εν τζιαι πολλοκαταλάβουνται. Το τι φκαίνει, αμμάν 2 πλάσματα που διαφορετικές κουλτούρες εν καταλάβουνται ξέρουμεν το ούλλοι καλά. Εννα σας παρουσιάσω εναν σχετικά άκακον παράδείγμαν, που το έζησα, δίχως θεωρίες τζιαι πρησμένη γλώσσαν.

Περίπτωση:
Η εταιρία που δουλευκω (A.k.a  "η αίρεση") άνοιξεν  πριν κάτι χρόνια άνοιξεν γραφείο στη Βραζιλία. Μες σε τζείνους που επρόσλαβεν ήταν τζιαι μια κορού, η Άναπάολα. Οι υπαλλήλοι στην Βραζιλίαν επληρώννουνταν με βάσην του μισθούς της χώρας τους, οι με βάση τους μισθούς της Κρυοχώρας που ήταν η βάση της εταιρίας. Η Αναπάολα, ήταν γραμματέας.
Μετα που 4-5 μήνες που η Άναπάολα εδούλευκεν τζιαμέ, ο μάστρος εκάλεσεν την, μάζι με τους άλλους υπαλλήλους που την Βραζιλίαν, να έρτουν Κρυοχώρα να γνωρίσουν τους άλλους συναδέλφους, τζιαι να έρτουν στο μεγάλον πάρτυ της εταιρίας. Εσκεφτηκεν οτι εν πολλά καλό μοτιβέισιον τζιαι έθελεν να τους δείξει οτι επένδυει πάνω τους. Επλήρωσεν τους εισητηρια, ξενοδοχεία τζιαι τα φαγιά τους, γενικά ουλλα. Εδώκεν τους τζιαι που έναν πασιη σακκάκι γιατι εν εξαναζήσασιν σιειμώνα. Ηρτασιν ούλλοι τζιαι εμέιναν 8 μέρες. Το πρόγραμμαν τους έισιεν μέσα τουρ στα γραφεία, 3 μέρες στα σιονισμένα βουνα της Κρυοχώρας, το μεγάλον ππάρτι της Αίρεσης τζιαι γυρούς στην πόλην για να δούν τόπους.
Το κοπέλια πρώτη φοράν είδασιν σιόνιν, η Άναπάολα δε πρώτη φοράν εφκήκεν έξω που την χώραν της.
Μόλις εστραφήκαν πίσω στη Βραζιλία, η Αναπάολα είπεν του μάστρου οτι θέλει να παραπάνω λεφτά, γιατι ο μισθός της εν λλίος για κάποιον που πρέπει να ταξιδευκει στο εξωτερικόν για επαγγελματικούς λόγους, τζιαι πρέπει να διπλασιαστεί ειδεμή εννα φύει.
Ο μάστρος εσκεφτηκεν οτι εν πολλά αχάριστη, εν κανει που της επκιέρωσεν ταξίδιν να κάμει διακοπές στην κρυοχώραν θέλει τζιαι μου τζιαι αυξησην, τζιαι μόνον 5 μήνες μετα που την επροσλαβεν!
Τζιαι απόλυσεν την.

Δαμέ πρόκειται για μεγάλην παρεξήγησην. Ο ένας εν εκατάλαβεν τον άλλον.
Γιατί; Να προσπαθήσω να σου το εξηγήσω ντήαρ ανάγνωστερ.

Παρεξηγηση 1
«Μα ο μισθός μου εν λλίος για κάποιον που πρέπει να ταξιδευκει στο εξωτερικόν για επαγγελματικούς λόγους!!!(ππίσση, ε ππίσση! )» VS  «εν κανει που σου επκιέρωσα ταξίδιν να κάμεις διακοπές! (αχάριστη ππαραόπιστη, είσουν εις την μάνα μου τζιαι εσύναες ραδίτζια...)»

Για τον Κρυοχωρίτην μάστρον, το ταξίδιν της Αναπάολας ήταν πληρωμένες διακοπές ολ ινκλούσιβ.
Στη Βραζιλίαν δεν υπάρχει κάν η λέξη διακοπές. Υπάρχει η λεξη «αργία» τζιαι τες διακοπές λαλούν τες αργίες (ferias). Πολλά λλίος κόσμος ταξιδευκει στες αργίες, γιατι απλά εν εχουν τα λεφτά. Οι διακοπές εν μέρες που τες περνουν μαζί με φίλους τζιαι οικογένεια, συνήθως στο σπίτι με ξεκούραση.
Οι Κρυοχωρίτες δε, περνουν τες διακοπές τους συνήθως σε ταξίδιν, για να γνωρίσουν νέους τόπους, άλλους πολιτισμούς, ή για να κάμουν κανένα άθλημαν, βλέπε σκί, ραφτινγκ, κάιτσέρφινγκ τζιαι ποτούτα.
Οπότε η Ανάπαολα χαπάριν δεν επήρεν οτι το ταξίδιν ήταν διακοπές, για τζεινην ήταν καθαρά επαγγελματικόν.
Για να αναγνωρίσεις κάτι, πρέπει να το έζησες ξανά. ¨Εναν μώρόν που έν ιξέρει να μπον η ζέμπρα, επείδη εν εξαναέιδεν, μάλλον εννα σου πεί οτι εν άλογον, αλλα ριγέ.

Παρεξήγηση 2
«Αν θεννα με πέμπεις στα εξωτερικα να μου διάς τα διπλά λεφτα (ππίσση, ε ππίσση! )!» VS «Εν κάνει που επένδησα πάνω σου (ρα!), για σου δείξω οτι σε εχτιμώ σαν υπάλληλον τζιαι εχω σχέδια για το μέλλον για λλοου σου (αχάριστη ππαραόπιστη! ).»

Στη Βραζιλίαν, το κλίμαν εν τεθκιον –ήλιος τζιαι βροσιή- που η γη διά φαιν ολόχρονα. Εν έχουνα ανάγκη με να ξεράνουν φασόλια για τον σιειμώναν με τίποτε. Τούτον επειρέασεν τον τρόπον σκέψης αφού εν που πάντα που ήταν έτσι.
Στην Κρυοχώραν ο σιειμώνας εν μάκρυς τζιαι παγωμένος. Όποιος εν εξέρανεν φασόλια τζιαι δημητριακά το καλοτζιαριν, όποιος εν εφύλαξεν πατάτες τζιαι εν εσυναξεν ξύλα το σιειμώναν εν θα επιβίωσει, πολλά πιθανόν να κάψει τα παλλούτζια τζιαι η οικογένεια του να πεινάσει. Παρόλον που σήμερα κανένας εν φυλάει ξύλα, εμέινεν η ιδέα της επένδυσης για το μέλλον μες τον νου του κόσμου.

Τον 20ον αίωναν η Βραζιλία είσιεν βίρα πλυθωρισμόν. Το 1992, ο πληθωρισμός ήταν 2491%!!! Αν εγόραζες σήμερα μιαν όρνιθαν, αυρίο τα ίδια λεφτα εν σε εκάνουσαν ούτε για ενενα αυκόν που λαλέι τζιαι ο Χάρυ Κλήν. Οπότε το «εχω σχέδια για το μέλλον για λλοου σου» εν πιάννει τόπον. Τόπον πιάννει το τι έχω σήμερα στο σιέριν μου!
Η Κρυοχώρα εν πολλά σταθερή οικονομία, πκιόν η πιο δυνατή της Ευρώπης εν έχουν φόν τον πληθωρισμόν, ο μάστρος που να καταλάβει την κορούν που ελάλεν Σιοου μη δε μάνι.

Τζιαι έτσι εκάμασιν μιαν τρύπα μες το νερό. Η Άναπάολα έμεινεν άνεργη τζιαι ο μάστρος έχασεν μιαν καλήν υπάλληλον. Αν τούτοι οι θκύο εκαταλαβαίναν ο ένας τον άλλον,τζιαι εξέραν τζιαι θκυό πράματα για το πόθεν εν ο άλλος, μπόρει να ετέλιωνεν καλλίτερα η κουβέντα ή μπόρει να μεν ετέλιωνεν τζιαι να εσυνεχίζετουν ως σήμερα.

Εν πολλά ευκολον να πείς οτι ο άλλος, εν τεμπέλης, εν αχάριστος, εν στριμμένος, εν κούλλουφος, εν ππίσης τζιαι τα λοιπά αμμαν «εν τον ιξέρεις». Αμμάν ασχολήθεις να τον μάθεις, καταλάβεις τζιαι γιατι κάμνει ίντα μπου κάμνει.

Έννα μου πείς τωρά ντήαρ ανάγνωστερ, άτε τζιαι εκατάλαβα τζιαι ξέρω, ίντα μπου κάμνω;; Τούτον εν δική σου υπόθεση.

Η ανάγνωριση εν το μίσον ενοίκιον λαλούν τζιαι οι Κρυοχωρίτες.

19 comments:

  1. Νομίζω ότι κάποιος που την νήσον των αγίων (π.χ. εσύ) θα ήταν ότι έπρεπεν για γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τούντων 2 άκρων. Μεσόγειος-η μέση λύση;

    ReplyDelete
  2. Εν νομίζω να εν θέμα παρεξήγησης.

    Πρέπει να εν λλίος ο νους σου να είσαι 5 μήνες σε μια δουλειά τζιαι να ζητήσεις διπλάσιο μισθό(!) γιατί επήες στο εξωτερικό 8 μέρες(!!).

    Επομένως καλά έκαμε ο μάστρος τζιαι έθκιωξε την. Οσο για το αν εν καλή υπάλληλος τζιαι τα λοιπά, αν εν κάτι που ξέρουν πολλά καλά ούλλοι οι μισθωτοί εν ότι ουδείς αναντικατάστατος - για κάθε ένα έσιει 50 που καρτερούν να έρτουν στη θέση του τζιαι όταν μιλάμε για μεγάλες αγορές εργασίας όπως τζείνη της Βραζιλίας τότε εν πολλούς που εννά έσιει που εννάν εξίσου καλοί με τζείνο που φεύκει.

    ReplyDelete
  3. Marie
    thanks for the vote of confidence αλλά τωρά τελευταία σκεφτούμαι οτι ειδικά ενας που την Νήσον εν καμνει.

    Passenger
    μα σαννα εθκιέβασες μόνον την πρώτην παράγραφον; Η προσεγγιση του θέματος εννεν πάνω σε προσωπικόν επίπεδον. Εν λαμβάνω υπ'οψιν τους χαρακτήρες των 2 πλευρών, αλλά του τρόπου σκέψεως τους που πολιτισμικήν άποψην. Πιάννω τους σαν αντιπρόσωπους του κοινωνικού συνόλου στο οποιον εμεγαλώσαν.

    ReplyDelete
  4. Καλά, για να καταλάβω πιο καλά, εσύ λέεις ότι για το οτι εσυνέβηκε το συγκεκριμένο περιστατικό φταίν οι πολιτισμικές διαφορές που αναφέρεις στην δεύτερη παράγραφο ή απλώς βάλλεις το παράδειγμα σαν αφορμή για να τις σχολιάσεις;

    ReplyDelete
  5. Passenger
    τζιαι τα θκυό. Βλεπω το σαν αφορμή για να το σχολιάσω, ναι, αλλά τζιαι πιστευκω ακράδαντα οτι για υπάρξει διαπολιτισμική επικοινωνία πρέπει να "γνωριζούμαστεν" ή να θέλουμεν να γνωριστούμεν, τζιαι να έχουμεν κατανόησην για την διαφορετικότηταν. Άμμαν καρτεράς να γινουνται ούλλα με τον τρόπο που είσαι μαθημένος εσυ, εννα χάσεις.
    Σαν ξενιτεμένη εζησα το τζιαι ζιω το καθημερινά.

    ReplyDelete
  6. Αγαπητή Post, συμφωνώ με τις απόψεις σου περί κατανόηση για τη διαφορετικότητα και την επικοινωνία αλλά έχω την εντύπωσή ότι το παράδειγμα σου με την κορού και τον μάστρο σαν να μεν στηρίζουν τόσο τα συμπεράσματα σου. Μπορεί να παίζει και το γεγονος ότι η 'Αναπάολα να ρώτησε/έμαθε τι μισθούς παίρνουν οι συναδέλφοι της στην κρυοχώρα για τις αντίστοιχες θέσεις με τη δική της και να ζήτησε αύξηση; Εφόσον ο μάστρος τα πλήρωσε όλα στο συγκεκριμένο ταξίδι, και άρα πιθανόν η κοπέλα να μην πλήρωσε απο την τσέπη της εκτός απο τα προσωπικά της, γιατί να απαιτεί αύξηση για επαγγελματικά ταξίδια;
    Όπως και να έχει το πράμα, το θέμα της επικοινωνίας είναι διαχρονικό.

    ReplyDelete
  7. :))))) a re post... esi ta les esi ta akous..
    apo ta prota sholia einai profanes oti oute oi anagnosters katalavainoun pou einai to noima se afti tin istoria. K vlepoun ki aftoi to story mesa apo ta dika tous matia kai ti diki tous politismiki noimosini.. Unbelievable.. no?

    ReplyDelete
  8. με ίντα μούτρα τωρά να πάω να ζητήσω αύξηση; θα έχω στο νου μου ότι θα με ασιχτηρήσει ο μάστρος όπως την αναπάολα.

    ReplyDelete
  9. Αξίζει πολλή συζήτηση η κουβέντα σου. Σε γενικές γραμές συμφωνώ αλλά εν γίνεται να είμαστε τζαι απόλυτοι με ούλλα τούτα.
    Ωραίο ποστ πάντως, ωραίες σκέψεις.

    ReplyDelete
  10. Πολλά ωραίο πόστ!! Και πολύ ωραία συμπεράσματα!

    Εχεις καθόλου υπόψην σου τί το πολιτισμικό μπάκραουντ των Μολδαβών?

    Σιριουσλι ναου θα μου ήταν χρήσιμο αν έχεις κάποια ττίπς..

    ReplyDelete
  11. άρεσε μου τζιαι μένα πολλά το ποστ, αν τζιαι ατ δε πακκ οβ μάι χετ είχα τζείνο που λαλεί ο ανώνυμος.

    όντως εν πάρα πολλά σημαντικό να ξέρουμε το υπόβαθρο του άλλου, ακόμα τζιαι συντοπίτη/φίλου/συγγενή μας, αλλά πόσο εύκολο (;) είναι να μπούμε σε έτσι κόπο;

    ReplyDelete
  12. α, τζιαι κάτι για τους Θαϋλανδέζους ποννα ευκαιρήσεις...
    Επαράγγειλα κάτι κουμπούθκια που το ebay τζιαι ακόμα θκιανεύκουνται μες τα πλοία.

    ReplyDelete
  13. Ε, ναι, είναι και η αναγνώριση της διαφορετικότητας, είναι όμως και η πληροφόρηση! Τείνω να συμφωνήσω με τον Επιβάτην, πως η κίνηση της Βραζιλιάνας, ήταν μάλλον άτοπη. Θα μπορούσε να ρωτήσει πρώτα, και να *μάθει!*

    Και η Βραζιλία δεν είναι πλεον η χώρα του υπερπληθωρισμού, άρα πολλά πράγματα θα πρέπει να είναι λογικά όπως τα καταλαβαίνεις εσύ και εγώ, που χρειάζεται να ξερανίσκουμεν φασόλια! (επί τη ευκαιρία, θα έχετε μια ανάπαυλα στην κρυάδα το επόμενο 10ήμερο!).

    ReplyDelete
  14. Κυρία ΌλσενJanuary 10, 2011 at 8:38 AM

    Χμμ.. εγώ συμφωνώ με τον Μάριο. Γιατί "σκέφτεσαι τωρά τελευταία οτι ειδικά ενας που την Νήσον εν καμνει";; Τζαι του λάβ-ρέντιο η προσέγγιση άρεσε μου!

    ReplyDelete
  15. sehr interresant mein liebchen. fillouthkia kai koussen

    ReplyDelete
  16. Ανώνυμε τζιαι Σάικ
    προσπαθήστε να το δείτε πέραν του προσωπικού επιπέδου. Αν προσέξετε, ο καθένας ερμηνευει την αντίδρασην της Αναπάολας μέσα που τα δικά του πιστεύω, πολλά εβδιαφέρων.

    loveradio
    κάτι ξέρεις Nate!

    Κρίς
    οι εν έχω ιδέα που Μολδαβία, αλλα θκιέβασε για την ιστορία της χώρας τζιαι εννα φκάλεις συμπεράσματα

    Στροβολιότη
    αν ουλλοι ερωτουσαν τζιαι εμαθαίναν μαι φρέντ εν θα ύπηρχεν προβλημαν πουθενά.
    Ουτε η Κύπρος εν η Κυπρος 1960,αλλά βλέπουμεν οτι πολλά πράματα αφομοιώνουνται στο ποτιτισμικό μνημονικό ενός λαού τζιαι επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, ακόμα τζιαι χρόνια μετά!
    εγψ μιαν φορά ανάπαυλα που τες κρυάδες ούτε ως τον Μάη εν την θωρώ δαμέσα.

    She
    danke schatz:-)

    ReplyDelete
  17. Συμφωνώ όσον αφορά το communication breakdown, αλλά που τη στιγμή που κάποιος δουλεύφκει σε Κρυοχωρίτικη εταιρία με Κρυοχωρίτικο μεντάλιτι, δεν θα έπρεπε να προσαρμοστεί στον κρυοχωρίτικο τρόπο σκέψης; Εν το ίδιο με τους μετανάστες παντού, πρέπει να προσαρμόζονται στον τρόπο ζωής τησ χώρας που τους φιλοξενεί...

    ReplyDelete
  18. Νομίζω ο καθένας αντιλαμβάνεται μια κατάσταση με βάση τις δικές του εμπειρίες. Για μένα Ο κρυοχωρίτης πήγε στη Βραζιλία να εκμεταλλευτεί την υπάρχουσα κατάσταση ( με τους μισθούς κλπ) για να έχει παραπάνω κέρδος και δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί η Βραζιλιάνα -που αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχε τέτεοια δουλειά και τόσες ευκαιρίες- έχει πουπάνω και απαιτήσεις... Η Βραζιλιάνα ίσως να είδε αυτή την αντίληψη και να σκέφτηκε πως από τη στιγμή που κάνει την ίδια δουλειά με τους Γερμανούς θα πρέπει να αμοίβεται το ίδιο... δεν ξέρω... σκεφτόμουν τώρα που το διαβάζα πώς θα ήταν να ερχόταν μια φιλιππινέζα στον Κύπριο εργοδότη της και να του πει πως θέλω ο μισθός μου των 350 ευρώ να γίνει 850 επειδή έτσι πληρώνεστε εδώ στην Κύπρο για ανάλογη εργασία με αυτήν που κάνω εγώ και δεν πως είναι άδικο να με πληρώνεις κατά αναλογία με μισθούς της χώρας μου...

    ReplyDelete
  19. Πατατούλλη
    ναι αλλά ποιον εν το κρυοχωρίτικο μεντάλιτι;
    ξέρει η κοπελλα; εν ιξέρει.

    Χέλεν
    μα η ίδια δεν είπεν οτι θέλει οσα παίρνουν οι υπάλληλοι στην Κρυοχώρα! είπε οτι για καποιον που πρέπει να ταξιδεύει επαγγελματικα εν λλία τα λεφτά της. Το ταξίδι της μάλλον θα ήταν και το τελευταίο ακόμα τζιαι να εμινισκεν στην εταιρία, αφου μια γραμματέας εν χρειάζεται να ταξιδευκει, αλλά να κάμνει φάιλινγκ τζιαι να γράφει επιστολές!
    συμφωνώ με το παράδειγμα σου για την φιλιππινέζα, αλλά η Αναπαολα, εζουσε στην βραζιλια, εδουλευκεν σε βραζιλιάνικη εταιρια, ασχέτα αν ήταν θυγατρική μιας γερμανικής. Αν έρκετουν στην Κρυοχώρα θα έπαιρνεν ανάλογο μισθο.

    ReplyDelete

Βάλε τη μουστάρδα σου!